wtf
May 3, 2023

A termékről – Aithon

Az AITHON termékekről általában

Az olasz AITHON RICERCHE INTERNATIONAL cég közel 30 éve foglalkozik égéskésleltető termékek gyártásával. Termékkínálatában különböző felületekre találhatók tűzállóságot növelő megoldások.

Az általunk Magyarországon forgalomba hozott, faanyagokra kifejlesztett AITHON égéskésleltető készítményeket közel 15 éve alkalmazzák világszerte. Jelenleg több, mint 20 országban ismerik és használják a gyártó termékeit.

A gyártó valamennyi terméke hőre habosodó eljárással fejti ki tűzgátló hatását. A különböző építőanyagokra felvitt AITHON készítmények hő hatására megduzzadnak és egyfajta szigetelő réteget alakítanak ki a bevont anyag körül, ezáltal lassít

va az építőanyag (jelen esetünkben a faanyag) égési sebességét. Ezen speciális technológiának köszönhetően valamennyi, faanyagra tervezett tűzgátló termék biztosítja a legmagasabb, faanyagokon elérhető tűzzel szembeni viselkedési

osztályt: B-s1; d0 értéket.

Ezen – szakma által is elvárt – érték mellett az AITHON PV33 termék az egyetlen, hivatalos labor által is akkreditált, 15-60 perces tűzállósági értéket (R15, R30, R60) biztosító készítmény Európában!

Cégünk, az Agrosol 2000 Kft, mint az AITHON termékek kizárólagos hazai forgalmazója 2023-ban kezdte meg a termékek hazai forgalmazását. Első lépésként a színtelen (transzparens) PV33+F3A termékcsaládot, valamint a fehér színű AL20X terméket lehet termékkínálatunkban elérni, majd fokozatosan tervezzük termékkínálatunkat bővíteni.

Amennyiben bármilyen kérdésük merül fel a termékekkel kapcsolatban, írjon nekünk emailt (gyimesi.erika@agrosol.hu) vagy hívjon bennünket (tel: +36 30 243 3155 vagy +36 28 545 506).

Hogyan viselkednek az Aithon termékek tűz hatására? Nézze meg videónkat: itt

Termékbemutató prospektusunk elérhető itt: (link)

Termékeink:

 AITHON PV33 transzparens tűzgátló szer
F3A fedőlakkal
AITHON AL20X fehér tűzgátló szer
Termék rövid leírásFolyékony, felhasználásra kész, vizes bázisú tűzgátló/lángmentesítő szer faanyagokra. Igény szerint R15-R60 tűzállósági érték biztosítására is alkalmas. Száradás után a faanyag visszanyeri eredeti színét.
B-s1, d0 tűzzel szembeni reakció + R15-R60 tűzállóság
Folyékony, felhasználásra kész, vizes bázisú, tűzgátló/lángmentesítő szer faanyagokra. Száradás után a faanyagot fehérre színezi.
B-s1, d0 tűzzel szembeni reakció, bel- és kültéren is alkalmazható
Tanúsítványok- termék-megfelelősség: 15/0424 ETA (European Technical Assessment) tanúsítvány az ETAG 028 szabványnak megfelelően
- tűzállósági érték: 15-60 perces (R15-R60) az ENV 13381-7 és EN13501-2 tanúsítványnak megfelelően
- építőipari termékek égési jellemzői: legjobb, A osztály (Class1) az ASTM E84 szabvány szerint végzett vizsgálat alapján
- veszélyes anyag kibocsátás beltéren: „A” osztály az ISO 16000 szabványnak megfelelően
- illékony vegyület kibocsátás (VOC) vizsgálat: a legjobb EC1 Plus tanúsítvány
- építési anyagok egészségügyi megfelelősége: megfelelt (AgBB tanúsítvány)
- termék-megfelelősség: 17/0507 ETA (European Technical Assessment) tanúsítvány az ETAG 028 szabványnak megfelelően
- építőipari termékek égési jellemzői: legjobb, A+ osztály (Class1) az ASTM E84 szabvány szerint végzett vizsgálat alapján
- veszélyes anyag kibocsátás (VOC) beltéren: alacsony kibocsátás kategória az ISO 16000 szabványnak megfelelően
TermékjellemzőkPV33 (alap): barnás árnyalatú, enyhe szaghatású, 1,3 g/ml sűrűségű, gyorsan száradó géles készítmény, mely a faanyagra felhordva transzparenssé válik. Felhordáskor minimális (5-10 %-os mértéken) vízzel hígítható.
F3A (fedőlakk): barnás színű, enyhe szaghatású, 1,04 g/ml sűrűségű, gyorsan száradó folyadék. A felhordott lakkréteg száradás után transzparenssé válik, félmatt fényű rétegként kiemeli a faanyag színét és mintázatát.
A fedőlakk alkalmazása (a kezelés tartóssága érdekében) kötelező!
Fehér színű, enyhe szaghatású, 1,3 g/ml sűrűségű, gyorsan száradó gél, mely minimális (5-10 %-os mértéken) vízzel hígítható
Kezelt faanyag színeKijuttatás után mindkét réteg transzparenssé válik, vagyis száradás után a faanyag visszanyeri eredeti színét.Száradás után a faanyag fehér színű lesz
DózisAlapozó (PV33): 300 g/nm 1 rétegben
R15-R60 tűzállósági követelmény esetén egyedileg határozzuk meg a szükséges mennyiséget és felviteli réteget.
Fedőlakk (F3A): 50 g/nm 1 rétegben
250 g/nm, 1 rétegű kezeléssel (kültéren: 350 g/nm, 2 rétegű kezelés)
KijuttatásAlapozó: ecset, henger, airless pumpa
Fedőlakk: airless pumpa
Ecset, henger, airless pumpa
Felhasználás feltételei• 5-30 C közötti hőmérséklet között, 70 %-os relatív páratartalom alatt
• kezelt faanyag nedvességtartalma: 12 % alatt
• beltéri használatra
• 5-30 C közötti hőmérséklet között, 70 %-os relatív páratartalom alatt
• kezelt faanyag nedvességtartalma: 12 % alatt
• beltéren és kültéren is használható (kültéren a tartósság érdekében FX4 UV védő fedőlakk javasolt a használata).
Felhasználás módjaFelhasználás előtt tisztítsa meg a kezelt felületet a felhasználói útmutatóban leírtak szerint Amennyiben szükséges, végezze el a gomba-és/vagy rovarmentesítő kezelést. Kijuttatás előtt keverje át a készítményeket.Felhasználás előtt tisztítsa meg a kezelt felületet a felhasználói útmutatóban leírtak szerint Amennyiben szükséges, végezze el a gomba-és/vagy rovarmentesítő kezelést. Kijuttatás előtt keverje át a készítményeket.
KiszerelésAlapozó: 20 literes, újrahasznosítható műanyag kanna
Fedőlakk: 16 literes, újrahasznosítható műanyag kanna
20 literes, újrahasznosítható műanyag kanna
Munkavédelemlásd: biztonsági adatlap 8. pontjalásd: biztonsági adatlap 8. pontja
Eltarthatóság1,5 év1,5 év

Gyakran ismételt kérdések

  1. Mit kell tudni a faanyagokra készült égéskésleltető szerek osztályozásáról?

A faanyag alapvetően egy éghető anyag, amelynek éghetősége nem szüntethető meg, de megfelelő égéskésleltető szerrel az égési sebesség csökkenthető, ezáltal a faanyag az ún. „D”: tűzhöz közepesen hozzájáruló éghető anyag kategóriából „B”: a tűzhöz nagyon korlátozottan hozzájáruló tűzzel szembeni viselkedési osztályba emelhető. Ennél magasabb kategória („A”: nem éghető kategória) a faanyagoknál nem jellemző.

Az „s” érték azt mutatja meg, hogy milyen a készítménnyel kezelt faanyag füstkibocsátási képessége, az mennyire korlátozza a helység átláthatóságát. Az „s” betű után szereplő 1-es érték az alacsony füstkibocsátási értéket jelenti. Mivel tűz esetén a füst jelenti az egyik legnagyobb veszélyt a tűzoltás és a személyek menekülése/sérülése szempontjából, a legjobb „1”-es érték biztosítása kiemelten fontos.

A „d” érték az angol „droplet” szóból eredően azt mutatja meg, hogy az adott anyag (kezelés után) milyen mértékben bocsát ki égő cseppet/olvadék anyagot, és ezáltal mennyiben járul hozzá a tűz terjedéséhez, esetleges égési sérülések kialakulásához. A 0-2 közötti értékből a 0 érték biztosítja a cseppmentes (biztonságosabb) égést az égéskésleltető termékkel történő kezelés után.

A faanyagok tűzzel szembeni viselkedési osztályba besorolása szigorú és részletes előírásokat tartalmazó szabványok alapán, laborvizsgálatokon alapulva történik.

 

  1. Hogyan működnek az AITHON égéskésleltető termékek?

Termékeink mindegyike hőre habosodó készítmény, vagyis olyan égéskésleltető szer, amely hő hatására megduzzad a kezelt faanyagon, ezzel egyfajta szigetelő réteget képezve elzárja az oxigént, mint égést tápláló anyagot. Ezáltal lassítja a faanyag égési sebességét. Bár a faanyagok égési sebessége több tényezőtől (pl. faanyag sűrűség, nedvességtartalom) függ, egy átlagos, 0,8 mm/sec faanyag égési sebességről az AITHON készítményekkel kezelt faanyag égési sebessége 0,33-0,47 mm/sec sebességre is csökkenthető.

Az AITHON égéskésleltető szerek megfelelő használatával (vagyis alacsonyabb égési sebességgel) hosszabb oltási és menekülési idő biztosítható az adott épületben.  Égéskésleltető kezelés nélkül ez a plusz időtartam csak a faanyagok (főként tartógerendák) méretének növelésével, vagyis magasabb anyagköltséggel lenne biztosítható.

  1. Milyen faanyagokra alkalmazhatók a AITHON égéskésleltető termékek?

Gyakorlatilag bármilyen épületfa típusra alkalmazhatók termékeink.

Az alkalmazás feltételei inkább a faanyag egyéb jellemzőire: a nedvességtartalomra, a kezelendő fa felületére és a felhasználás körülményeire vonatkoznak, ezekről részletesen olvashat a „Felhasználói a kézikönyv az Aithon termékekhez” c. kiadványunkban, melyet a termék vásárlásakor átadunk Önnek.

Bár termékeink beltéri és kültéri használatra is rendelkeznek engedéllyel, elsősorban beltéri használatra javasoljuk azok alkalmazását. Kültéri felhasználás esetén egyeztetnünk szükséges a felhasználás feltételeit és az alkalmazandó terméket, mennyiséget illetően.

  1. Hogyan alkalmazhatók az AITHON készítmények R15-R60 tűzállóságra?

Tűzállósági teljesítmény alatt azt az – általában percben meghatározott – értéket értjük, amíg az adott szerkezetnek a tartóképességét biztosítani szükséges.

Termékeink közül az AITHON PV33 készítménynek van nemzetközileg akkreditált tanúsítványa ilyen tűzállósági értékek biztosítására. A tűzállósági érték biztosításánál főként a tartószerkezeteknek kell biztosítania a tűzállósági követelményeket, amely több tényezőtől (terheléstől, szerkezeten belüli elhelyezkedésétől stb.) függ, ezért ilyen esetben mindenképpen az adott szerkezet tervrajzának ismeretében a megrendelővel (vagy annak tűzvédelmi szakértőjével) egyeztetve határozzuk meg a tűzállósági érték biztosításához szükséges AITHON termék mennyiségét, kijuttatási módját és egyéb körülményeit. Kérjük, hogy ilyen esetben vegyék fel velünk a kapcsolatot és közösen (ha szükséges, a gyártó szakembereinek bevonásával) határozzuk meg a kezelés részleteit.