January 16, 2019

Kettő az egyben

2. Kettő az egyben: gomba- valamint rovar- és termeszkárosítás megszüntetésére, illetve azok megelőzésére egyaránt megoldást ad.

A Xilix Gél hatóanyaga:

0,51 % PERMETRIN

  • A Piretroid hatóanyagok családjába tartozó rovarirtószer, amely a rovarok minden fejlődési fázisa, beleértve a tényleges kárt okozó lárvák ellen hat.
  • Magyarországon a leggyakoribb kártevők: szíjácsbogár, házi cincér, kopogó bogár, melyeket a köznyelvben gyakran gyűjtőnéven szú bogárként azonosítanak. Idegméregként működik, kiűző és taglózó hatása egyaránt van.

1,17 % PROPIKONAZOL

  • Felszívódó, széles hatásspektrumú gombaölő hatóanyag.

Ami a Xilix faanyagvédőszer sajátosságát adja, az a bevivő anyag, amely képes a hatóanyagot mélyen a faanyag belsejébe juttatni (oda, ahol a fakárosító rovarok lárvái fejlődnek és táplálkoznak, illetve ahol a fakárosító gombák micéliumai és spórái fejlődnek). A hatóanyagok a fa belsejében fixálódnak (hosszú távon a faanyag szerkezetében maradnak) és fejtik ki a hatásukat.

A faanyag hosszú távú védelme ennek a tulajdonságnak köszönhető. A faanyag felületén maradó gomba, vagy rovarölő szerek nem tudják elpusztítani a faanyag belsejében károsító rovarokat és gombákat, illetve csak rövid ideig tudnak megelőző védelmet biztosítani.

Ugyanez mondható el a védőszeres kezeléstől eltérő megoldásokra (pl. gázosításra) is, vagyis hogy a faanyagban éppen bent tevékenykedő kártevőket (vagy annak nagy részét) elpusztítja, de ha egy kártevő is életben marad, vagy azt követően új példány érkezik, azok ellen nem nyújt védelmet!