June 3, 2019

Miért érdemes új faanyagvédőszert kipróbálni?

  1. Miért érdemes új faanyagvédőszert kipróbálni?

A tudomány és a technológia minden területen gyorsan fejlődik, a faanyagvédőszereknél is igyekeznek a gyártók egyre hatékonyabb megoldásokat találni.

Bár az EU előírások fokozatosan csökkentik a biológiai kártevők ellen alkalmazható hatóanyagok körét, a technológiai fejlődésnek köszönhetően olyan új faanyagvédőszerek kerülnek a piacra, amelyek mélyebb beszívódásukkal, új hatóanyagok alkalmazásával hatásosabban tudnak fellépni a fakárosító rovarok és gombák ellen.

Az építőiparra jellemző munkaerőhányt szem előtt tartva fontos, hogy a faanyagvédőszer kijuttatásához a lehető legkevesebb élő munkát kelljen igénybe venni (pl. egy rétegű felvitel, gyors, gépesített kijuttatási mód), a modern védőszerek előállítás során ezt is igyekeznek szem előtt tartani.

A XILIX gél – amellett, hogy két hatóanyagot is tartalmaz – több cm mély beszívódásával biztosítja, hogy valóban hatékony faanyagvédelemre kerüljön sor és ne csak a kötelező jogszabályi előírások teljesítése miatt kerüljön védőszer a faanyagra. A XILIX gél gyors kijuttatási technológiája, egyrétegű felvitele lehetővé teszi az élőmunka ráfordítás jelentős csökkentését.

  1. Ki végezze el a faanyagvédelmi kezelést?

Hazánkban általában nincs pontosan körülhatárolva, hogy egy építkezésen, felújításon belül ki végezze a faanyagvédelmi kezelést-előkészítést, ez főként a munkálatot irányító szakember döntésétől függ.

Nyugat-Európában a faanyagok gomba- és rovarmentesítése elsősorban a kártevőirtó cégek hatáskörébe tartozik, ha valakinek ilyen jellegű problémája van, a gázmestereket (kártevőirtókat) keresi meg. Ezek a szakemberek jól ismerik, hogyan kell az egyes hatóanyagokkal bánni, ismerik a biztonságos munkavégzés és anyagtárolás szabályait is.

Ezt a mintát követve – és a faanyagvédelmi kivitelezők hiányát pótolva – hazánkban is elkezdtük az erre nyitott kártevőirtó cégeket a faanyagvédelmi kivitelezési munkálatokba bevonni (ehhez kaptak elméleti és gyakorlati képzést), elérhetőségüket a „szakemberek” menüpont „kivitelezők” adatbázisa tartalmazza.

  1. Hol találok faanyagvédelmi szakértőt?

Jogszabályi előírás vagy a probléma jellege is szükségessé teheti, hogy egy építkezéshez, felújításhoz megfelelő egyetemi végzettséggel és kamarai regisztrációval rendelkező faanyagvédelmi szakértőt kell keresni és megbízni.

Faanyagvédelmi szakértőt az internetes böngészők segítségével is találhatunk, a feladat egyszerűsítése érdekében építettünk egy adatbázist a „szakemberek” menüpontban azoknak az – általunk is jól ismert – faanyagvédelmi szakértőknek az adataival, akik megkeresésünkre hozzájárultak adataik közzétételéhez.

  1. Hogyan lehet már a tervezésnél a XILIX géllel számolni?

Egy komplex költségvetési terv elkészítése során előfordulhat, hogy – sok más egyéb tényező mellett – a faanyagvédelem költségeivel is kalkulálni kell. Ezt a feladatot azzal tudtuk megkönnyíteni, hogy a TERC Kft által fejlesztett és karbantartott költségvetés tervező szoftver adatbázisa (illetve az Építőipari Normarendszer, az ÖN is) tartalmazza a XILIX gél anyag- és munkaerő szükségletét, annak normatételeit, így a költségtervezés könnyen elvégezhető.

  1. Égéskésleltetésre is alkalmas-e a XILIX gél?

A XILIX gélnek nincs égéskésleltető hatása, mert a két funkció ellentmond egymásnak.

A faanyagvédőszerek – mint a XILIX gél is – mélyen beszívódik a faanyagba és a faanyagban fejti ki hatását, az égéskésleltető anyagoknak pedig a faanyag felszínén kell védőréteget képeznie az égés késleltetéséhez, ez egy más típusú anyagot kíván.

Égéskésleltetésre tudjuk ajánlani a Pannon Protect Kft. által forgalmazott Lignotol terméket, részleteket a „termékeink” menüpontban találnak.

  1. Milyenek a XILIX gél használatának tapasztalatai?

A XILIX gélt Nyugat-Európában közel 15 éve használják, Franciaországban 95 %-os a piaci részesedése, de más országokban is egyre nagyobb piaci részesedést szerez (jelenleg 8 európai országban forgalmazzák).

Lengyelországban két éve kezdték el a XILIX gélt forgalmazni, igazából a 2. évben kezdték el egyre nagyobb mennyiségben rendelni (máig ők tartják a gyártótól egyszerre rendelt mennyiség rekordját).  Számos híres műemlék épület felújításánál használták már, mert a kivitelezők „biztosra szerettek volna menni” a probléma megoldásában. Lásd: „referenciák” menüpont.

Magyarországon közel egy éve kezdtük el a termék forgalmazását. Eddig főként magánlakások problémáinak megoldására alkalmazták sikerrel, akikhez a kártevőirtó szakemberek révén vagy internetes kereséssel jutott el a termék híre, de egyre több építőiparban dolgozó szakember érdeklődik a termék iránt, hogy az eddig alkalmazott faanyagvédőszert hatékonyabbra cserélje.

Akik már dolgoztak itthon a termékkel, hamar megszerették, mert  gyorsan és kényelmesen lehet vele dolgozni, nem csöpög, nem folyik kijuttatás közben.